19 Eylül 2015 Cumartesi

Pakiş Böcek Akrep İlaçlama

AKREP


  • Biyolojisi


    AKREP (SCORPIO); FAMILYASI: AKREPGILLER (SCORPIONIDAE). 

    AKREPLER SICAK VE NEMLI BÖLGELERDE YAŞARLAR. AKREP ÇOĞUNLUKLA ÇÖL HAYVANI OLARAK BILINMEKTEDIR FAKAT ŞEHIR IÇINDE DE YAŞAYABILMEKTEDIR. AKREPLERIN BOYLARI 12 MILIMETREDEN 23 SANTIMETREYE KADAR DEĞIŞEBILMEKTEDIR. AKREBIN 5 YILDAN FAZLA ÖMRÜ VARDIR VE 600’DEN FAZLA TÜRÜ BULUNMAKTADIR. 

    AKREP GENELLIKLE SICAK VE NEMLI BÖLGELERDE YAŞAYAN, VÜCUTLARI SERT KITIN BIR TABAKA ILE ÖRTÜLÜ, KIVRIK VE KALKIK KUYRUĞUNDA ZEHIRLI IĞNESI BULUNAN EKLEMBACAKLILARIN GENEL ADIDIR. YALNIZ YAŞAMAYI SEVERLER. TAŞLARIN ALTINDA, DUVAR YARIKLARINDA, KURUMUŞ AĞAÇ KABUKLARI ALTINDA VEYA YER ALTINDA KAZDIKLARI DEHLIZLERDE RASTLAMAK MÜMKÜNDÜR. KARLI BÖLGELER HARIÇ HEMEN HEMEN HER YERDE YAŞARLAR. AKREBIN YASSI HALKALARDAN TEŞEKKÜL EDEN VÜCUDU; BAŞLA KAYNAŞMIŞ BIR BEDENI, KARIN VE KUYRUK (TELSON) OLMAK ÜZERE ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞAN BIR VÜCUDU VARDIR. GÖVDEDE ÖNDEN ARKAYA DOĞRU BÜYÜKLÜKLERI ARTAN, UÇLARI ÇIFT ÇENGELLI DÖRT ÇIFT YÜRÜME BACAĞI MEVCUTTUR. GÖVDEYE BAĞLI KARIN KISMI ISE 7 GENIŞ HALKADAN MEYDANA GELMIŞ, ALT YÜZEYINDE BIRINCI HALKADA KAPAKLI BIR ADET CINSIYET AÇIKLIĞI, IKINCI HALKADA DOKUNUM VE IZ BULMA GÖREVI YAPAN BIR ÇIFT TARAK ORGANI, 3, 4, 5 VE 6. HALKALARDA -KITAP TRAKELERI- ADINI ALAN SOLUNUM ORGANINA AIT BIRER ÇIFT OLMAK ÜZERE TOPLAM DÖRT ÇIFT SOLUNUM DELIĞI (STIGMA) BULUNUR. KARIN KISMINDAN SONRA 6 ADET DAR VE YUVARLAKSI HALKALARDAN MEYDANA GELEN VE BIR YAY GIBI SIRTA DOĞRU BÜKÜLEBILEN AKREBIN KUYRUĞU, EĞRILMIŞ BIR ZEHIR IĞNESI VEYA MIZRAĞINI TAŞIYAN ŞIŞKIN HALKA ILE BITER. AKREP, YÜRÜDÜĞÜNDE KUYRUĞUNU KALDIRIR. DÜZ VE KAYGAN YÜZEYLERE TIRMANAMAZ. HALK ARASINDA VÜCUDUNUN SON BÖLÜMÜ HER NE KADAR AKREBIN KUYRUĞU OLARAK BILINIYORSA DA, GERÇEKTE KARIN KISMININ DARALAN UZANTISIDIR. ÇÜNKÜ IÇINDEN BARSAK GEÇMEKTE OLAN KUYRUKTA SONDAN BIR ÖNCEKI HALKASINDA DIŞKILIK SON BULMAKTADIR. 

    AKREPLER ÇOK ESKI DEVIRLERDEN BERI GÖRÜLMEKTEDIR. 400 MILYON YILLIK TAŞLARDA AKREP FOSILLERINE RASTLANMAKTADIR. GÜNEŞTE KURUDUKLARI IÇIN GÜN BOYUNCA ÇATLAKLARDA GIZLENIP, GECE ÖRÜMCEK VE BÖCEK AVLAMAYA ÇIKARLAR. BAŞLARININ ÜST TARAFINDA IKI BÜYÜK ORTA GÖZ VE ÖN KENARINDA 2-5 ÇIFT YAN GÖZ BULUNMASINA RAĞMEN, GECECI OLDUKLARINDAN GÖZLERINDE GÖRÜNTÜ NET OLARAK MEYDANA GELMEZ. DAHA ZIYADE DOKUNUM VE DUYU ORGANI OLAN BIR ÇIFT TARAKLARINI HASSAS BIR RADAR GIBI KULLANIP, AVLARININ TITREŞIMLERINI HISSEDEREK, YERLERINI TESBIT EDERLER. AYRICA BAŞLARININ HER IKI YANINDA AVLARINI YAKALAYIP AĞZA GETIRMEDE KULLANDIKLARI, UÇLARI PENSLI BIR ÇIFT KISKAÇLARI VARDIR. AKREBIN KISKAÇLARININ ÜZERI DUYU KILLARI ILE KAPLANMIŞ OLUP, BU KILLARDAN BAZILARI SES TITREŞIMLERINE, BAZILARI DOKUNMA VEYA HAVA AKIMLARINA HASSASTIR. AVLANMADA TARAKLAR GIBI, BUNLARIN DA ÖNEMLI ROLÜ OLDUĞU MUHAKKAKTIR. KISKAÇLARIN ŞEKLI VE BÜYÜKLÜĞÜ AKREP TÜRLERINE GÖRE DEĞIŞIR. AĞIZLARININ ÖNÜNDE PENSLI BIR ÇIFT DE KÜÇÜK KELISERE (ZEHIR ÇENGELINE) SAHIPTIR. BUNLAR, BESINI ÇIĞNEMEYE VE PARÇALAMAYA YARARLAR. 

    AKREP AVINI GÜÇLÜ KISKAÇLARININ MAKASI ILE YAKALAYARAK SIKAR VE HEMEN BAŞININ ÜZERINE KALDIRARAK KUYRUĞUNDAKI ZEHIR IĞNESI ILE SOKAR. ÖLEN AVINI EZIP PARÇALAYARAK VÜCUT SIVILARINI KURUYUNCAYA KADAR EMER. AKREPLER, UZUN SÜRE (1 SENE KADAR) AÇLIĞA VE SUSUZLUĞA DAYANABILDIĞI GIBI, KOPAN ORGANLARINI YENILEYEBILMEKTE VE RADYASYON IŞINLARINA AŞIRI DERECEDE DAYANABILMEKTEDIR. ÜÇ HAFTA SÜREYLE BIR BUZ KALIBINDA DONDURULAN AKREP, BUZ ERITILDIĞINDE HIÇBIR ŞEY OLMAMIŞÇASINA YÜRÜYÜP NORMAL HAYATINA DÖNMÜŞTÜR. 

    ÇIFTLEŞME SONRASINDA DIŞI AKREBIN ERKEĞINI YEDIĞI BILINMEKTEDIR.. ERKEKLERDEN DAHA BÜYÜK OLAN DIŞILER, "OVOVIVIPAR"DIR, YANI YUMURTLAMAYIP ÜREMEKTEDIRLER. YUMURTALARI, YUMURTALIKLARINDA GELIŞEREK AÇILIR VE YAVRULAR CANLI OLARAK DOĞARLAR. DIŞI AKREP; 60 KADAR YAVRU DOĞURUR. YENI DOĞAN YAVRULARIN AYAKLARINDA TIRNAK OLMAYIP VANTUZ VARDIR. BUNUN SAYESINDE ANNELERININ SIRTINA TIRMANIP RAHATLIKLA TUTUNURLAR.AKREPLER İLK DERI DEĞIŞIMINE KADAR (15-18 GÜN) HIÇBIR ŞEY YEMEYEREK ANNELERININ SIRTINDA BARINIRLAR. VÜCUTLARINDAKI ENERJI ILE GEÇINIRLER. DERI DEĞIŞIMINDEN SONRA ANNELERINI TERK EDERLER. AKREPLER, ÖMÜRLERI BOYUNCA YEDI KERE DERI DEĞIŞTIRIRLER. ÇOĞU DOĞDUKTAN 1 YIL KADAR SONRA, BAZILARI ISE 5 YILDA ERGINLEŞIRLER. 

    BUGÜN DÜNYADA BOYLARI 13 MILIMETREDEN 22 SANTIMETREYE KADAR DEĞIŞEN 600 KADAR AKREP TÜRÜ BULUNMAKTADIR. AKREPLER AÇ GÖZLÜ HAYVANLARDIR. TROPIK BÖLGELERE GIDILDIKÇE BOYLARI VE ZEHIRLERININ TESIRLILIĞI ARTAR. DIŞ ISKELET GÖREVI YAPAN DIŞ KABUKLARI GENELLIKLE KOYU RENKLIDIR. 400 MILYON SENEDIR VARLIKLARINI SÜRDÜRDÜKLERI TAHMIN EDILMEKTEDIR. 

    BIR ÇIFT SALGI BEZINDE ÜRETILEN ZEHIR, GÜÇLÜ KASLARIN KASILMASIYLA IĞNENIN AÇTIĞI YARAYA HIZLA BOŞALTILIR. ZEHIRI IĞNESINDEN 10 CM UZAĞA FIŞKIRTABILIR. AKREP ZEHIRLERI “HIYOSIYANIK” VE “KARBILAMIN” DEN MEYDANA GELMIŞ OLUP TATSIZ, KOKUSUZ VE ASIDIKTIR. TESIRI HAYVANLARIN ÇEŞIDINE GÖRE DEĞIŞIR. KUŞLAR, AKREP ZEHIRINE KARŞI DAYANIKSIZDIR. GÜVERCIN VE SERÇELER HEMEN ÖLÜR. KURBAĞA VE BALIKLAR OLDUKÇA DAYANIKLIDIR. MÜREKKEP BALIKLARINA ZEHIRLERI ETKI ETMEZ. İNSANI ÖLDÜREBILECEK KADAR ZEHIRLERI KUVVETLI OLANLARI VARDIR. TÜRKIYE’DE AKREPTEN ÖLÜM NADIR GÖRÜLÜR. ÖLENLER DAHA ÇOK ZAYIF VE HASTALIKLI INSANLARDIR. 

    İNSANI AKREP SOKUNCA SOKULAN YER KIZARIR VE ŞIŞER. ATEŞ YÜKSELIR, KALB ATIŞI YAVAŞLAR, TERLEME VE SAYIKLAMA, SOLUNUM DARLIĞI, ÇARPINTI VE KUSMA GÖRÜLÜR. AKREP SOKMASINDA VE AKREP ZEHIRLENMESINDE ILK TEDBIR, SOKULAN YERI HER IKI TARAFINDAN SIKICA BAĞLAMAK VE YARAYI ÇIZEREK EMIP TÜKÜRMEKTIR. YARAYI HER EMIŞTEN SONRA AĞZI SÜT VEYA ZEYTINYAĞI ILE YIKAMALIDIR. EMEN KIMSENIN AĞZINDA DIŞ ÇÜRÜĞÜ, ÇATLAK VEYA YARA BULUNMAMALIDIR. AKSI TAKDIRDE ZEHIR BURADAN KANA GEÇER. SOKULAN YERE AMONYAKLI BEZ KOYMALI VE ACILEN SERUM YAPTIRMALIDIR. AKREP ZEHIRLENMESINDE ILK MÜDAHALEDEN HEMEN SONRA HEKIME BAŞVURULMALIDIR. 

    AKREPLER HAKKINDA BILINMEYENLER

    3 HAFTA BOYUNCA BIR BUZ KALIBINDA BEKLETILEN AKREP, BUZ ERITILDIĞINDE YÜRÜYÜP NORMAL YAŞAMINA DEVAM EDEBILMEKTEDIR VE BU VÜCUT DIRENCINI GÖSTERMEDE OLDUKÇA ÖNEMLI BIR GÖSTERGEDIR.. AYRICA AKREPLER 1 SENE AÇ VE SUSUZ YAŞAYABILIRLER.ÇIFTLEŞME SONUCU DIŞI AKREP ERKEĞINI YER. KOPMUŞ PARÇALARI YENIDEN TEŞEKKÜL EDEBILIR.RADYASYONA OLDUKÇA DAYANIKLIDIRLAR.EĞER AKREBIN ETRAFINI ATEŞLE ÇEVIRIRSEN, AKREP KENDINI SOKARAK ÖLDÜRÜR.ÇÖLDE YAŞAYAN BIR AKREBIN ZEHIRI, AKREP NE KADAR SUSUZ KALIRSA O KADAR GÜÇLÜ VE ÖLDÜRÜCÜ OLUR. 

    AKREP ILAÇLAMA ILE ILGILI BIZE ULAŞMANIZI VE PROFESYONEL HIZMET ALMANIZI ÖNERIRIZ.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder